Vanua Levu

Ön Vanua Levu är Fijis näst största ö och är även denna, precis som de övriga över 300 öarna, en riktig liten paradispärla. Öns area uppnår 5500 kvadratmeter och det bor totalt ca 130 000 invånare i öns alla städer. Den största inkomsten för denna ö kommer genom odling av sockerrör och framställning av socker, även fast denna produktion har minskat något under de senaste åren.

Även om Vanua Levu inte är det största turistmålet på Fiji är det flera som väljer att besöka ön. Hit åker man för att vila sig på de långa och vita stränderna och bada i det varma havet. Det är även en perfekt ö att dyka på och man kan även här gå kurser och lära sig att dyka, något som är en viktig del i öns ekonomi. Men det är också en ö som många åker till för att uppleva delar av Fijis historia, shoppa och även för att gifta sig. Den häpnadsväckande vackra miljön gör Vanua Levu till ett vanligt drömresmål för många människor, något de kanske inte tänker på förrän de faktiskt är på plats på ön.

Städer på Vanua Levu
På Vanua Levu finns det två större orter som inhyser majoriteten av öns befolkning. Den största av dessa två är Labasa som har kring 24 000 invånare. Labasa ligger på den norra delen av ön i en provins som heter Macuata. I denna stad hittar man även öns enda sjukhus, något som kan vara bra att veta om man reser hit. I Labasa hittar du även en stor marknad där du kan shoppa både kläder och souvenirer. Det är en mysig marknad där du kan passa på att pruta lite för att spara pengar.

Den andra större orten på Vanua Levu heter Savusavu och ligger i provinsen Cakaudrove. I denna stad finns det cirka 5000 invånare. Hit kommer många turister för att lära sig att dyka och köra båt. Det vackra Stilla havet kring Fijiöarna bjuder verkligen in till att dyka och snorkla och man får en unik chans att se livet i havet på nära håll. Hit kan man självklart även åka om man redan har dykarcertifikat och vill njuta av denna aktivitet.

Boende på Vanua Levu
Då Vanua Levu inte direkt är en stor turistö är boendemöjligheterna inte otaliga som på vissa av de andra öarna. Dock finns det hotell i de större orterna och man kan bo både på lite lyxigare ställen samt på billigare vandrarhem. Vill man bara besöka ön för en dag eller två kan man därför alltid åka hit och hitta ett lämpligt boende för såväl en kort som en lång vistelse. De flesta boenden ligger på huvudgatorna i de större städerna Labasa och Cakaudrove. Då båtar går hit dagligen kan man även göra ett besök på Vanua Levu bara för dagen om man så önskar. Kanske för att dyka, besöka marknaden eller bara uppleva en ny ö.

www.soderhavsresor.se
Sol och badupplevelse på en riktig söderhavsö!
www.soderhavsresor.se
Ett mycket prisvärt reseförslag som innehåller de höjdpunkter som måste prickas av...
©2024 Fijiresor