Språk på Fiji

Med den kultur som råder på Fiji är det inte svårt att förstå att även språken här varierar lite. Innan man åker hit kan man därför känna en viss trygghet av att veta vilka språk man kan förvänta sig när man kommer hit, samt om man kommer kunna göra sig förstådd när man är på semester här.

På Fiji är det officiella språket engelska. Som turist är det därför enkelt att göra sig förstådd bland såväl hotellpersonal, på restauranger och bland lokalbefolkningen. Det är dock vanligare för lokalbefolkningen att tala det egna språket fijianska (eller fiji som det också kallas) sinsemellan. Då en stor del av befolkningen här är indier är ett tredje vanligt språk indiska. Här är hindi det vanligast förekommande indiska språket.

För dig som är intresserad av det lite mer ovanliga språket fijianska och vill kunna säga något på lokalbefolkningens egna språk, för att ta del av kulturen eller för att imponera, kommer här en liten lista på enkla ord och fraser som du kan öva på inför din resa. Vill du hitta fler ord är det lättast att komma över dem på engelska sidor.

Hej – Bula (uttal; mbula)
Hejdå/god natt – Ni sa moce (uttal; ni sa mothey)
Hur mår du? – Vacava tico?
God morgon – Ni sa yadra (uttal; ni sah yan dra)
Mitt namn är… – Na yacaqu o…
Tack – Vinaka (uttal; vee naka)
Ja – Io (uttal; eo)
Nej – Seqa (uttal; senga)
Talar du engelska? – O(ni) vosa vakavalagi?
Hur mycket kostar det? – E vica na kena i-sau?
Jag älskar dig – Au domoni iko

www.soderhavsresor.se
Anamma ”The Samoan Way” och låt dagarna passera i behaglig takt. Med tropiskt klimat...
www.soderhavsresor.se
Boka en romantisk resa till en av de vackraste platserna i Söderhavet, Franska...
©2024 Fijiresor