Allmänt om Fiji

Fijiöarna har mycket att erbjuda för den som vill uppleva kultur, mat och bra väder. På dessa paradisöar hittar man allt från intressant historia till shopping som imponerar på alla. Det officiella språkat här är engelska efter koloniseringen av Storbritannien på 1800-talet, vilket gör det lätt för turister att göra sig förstådda. Andra officiella språk är fijianska (eller fiji som det också kallas) som talas av lokalbefolkningen och hindi då öarna till stor del är bebodda av indier. Vill du imponera på ortsbefolkningen eller lära dig ett nytt språk kan det vara kul att öva in några ord och fraser på fijianska.

Vädret på Fiji är varmt året runt då det är ett tropiskt klimat. Därför är det ett härligt ställe att åka till när man vill söka sig till solen. Det fuktiga klimatet är väldigt olikt vårt svenska och därför ska man se till att alltid dricka mycket vatten (inte kranvatten) när man är här. Vill du undvika regnperioder och cyklonsäsongen är månaderna från maj till oktober att föredra.

Fiji, som heter Republiken Fijiöarna sedan 1970, var länge en oupptäckt östat som inte hade några besökare. Detta till viss del på grund av dess smeknamn ”kannibalöarna” som avskräckte folk från att resa hit. När engelsmännen sedan kom på 1800-talet och anställde tusentals indier till bruksarbete ändrades detta och sedan dess bebos öarna av såväl fijianer och indier. Men när man kollar på shoppingen på marknader så präglas den till största delen av Fiji och dess kultur. Bland annat kan man hitta vackra krukor och kopior av gamla artefakter. Men man kan även hitta lite modern shopping på Fiji och ett besök i de enklare små shoppingcentra i Suva är tillräckligt för att stilla shoppingsuget.

På Port Denarau shoppingcenter hittar man även en del restauranger som serverar fantastisk mat. Den fijianska maten är något som imponerar även på den kräsne. Här använder man sig mycket av lokalt fångad fisk och skaldjur, men även kyckling, kött och frukter är en stor del av kosten här. Smaklökarna kommer få sig en glad upplevelse vid varje måltid, oavsett om du äter på en större restaurang, hemma hos lokalbefolkningen eller på mindre hak. En klassisk måltid här är den kalla fisksoppan Kokoda som är ett måste att testa när man är på Fiji.

Som svensk medborgare är visum inget man behöver tänka på när man reser till Fiji. Däremot finns det en del vaccineringar man bör ha. Bland annat för gula febern, Hepatit A och Hepatit B. Rådfråga gärna din läkare om vilka vacciner du kan tänkas behöva för just din resa till Fiji.

www.soderhavsresor.se
Talofa lava, välkommen till Polynesiens hjärta och det genuina Söderhavet! Denna vackra...
www.soderhavsresor.se
Nordön på Nya Zeeland är perfekt att upptäcka i husbil. Det finns mängder med vackert...
©2024 Fijiresor