Fijis historia

De vackra öarna som skapar Fiji i Stilla havet har varit bebodda i över 3000 år. Fiji var orört och hade mestadels den ursprungliga befolkningen länge. Detta på grund av deras fullvärdiga skydd, att de länge var oupptäckta och ett annorlunda men effektivt smeknamn som varnade och länge höll borta besökare. Därför finns det mycket kvar av det ursprungliga Fiji både vad gäller mat, kultur och språk. Det är en unik och fantastisk pärla som har mycket att erbjuda och har en intressant historia både politiskt och kulturellt.

Från början var Fiji uppbyggt av små byar som alla hade sin egen hövding. Man har hittat flera tecken på fredliga förbindelser med de närliggande öarna Samoa och Tonga. På dessa öar finns än idag folksagor om prinsar och prinsessor från Fiji. Här levde man av jorden och Fiji har alltid varit rikt på olika livsmedel och har därmed haft en rik livsstil ända sedan stenåldern. Det fuktiga klimatet och värmen har gjort att marken är bördig, något som även andra ville åt efter att Fiji upptäcktes av holländaren Tasman år 1643. Det var då det började talas mer om öarna som fick smeknamnet ”Kannibalöarna” på grund av sitt sätt att förnedra sina fiender på efter att man besegrat dem – man åt då upp dem för att få deras styrka. Även om kannibalism inte fortsatte länge på ön var smeknamnet ett perfekt sätt för befolkningen på Fiji att hålla andra borta.

På 1800-talet kom engelsmän till Fiji och öarna koloniserades då av Storbritannien. Engelsmännen rekryterade vid denna tid flera tusen indier som arbetshjälp på öarnas plantage. De flesta av dessa indier har ättlingar som stannat, och det har påverkat allt från mat till politik i denna östat. Fijianer och indier är därför än idag de två största folkgrupperna på dessa öar. 1970 blev Fiji en egen stat och detta innebar både större frihet och ett förändrat politiskt tillstånd där indierna och fijianska ursprungsbefolkningen inte alltid sett saker och ting på samma sätt. Trots att militären har styrt landet under lång tid blev Fiji demokratiskt igen 2014.

Att Fiji koloniserats av Storbritannien ser man inte minst tydligt på deras flagga. Flaggan består nämligen såväl av en bild på Fijis statsvapen samt den engelska flaggan. Runt och mellan dessa hittar vi en vackert ljusblå färg som representerar Stilla havet. Denna flagga skapades genom en tävling inför landets självständighet. Flaggan är en perfekt avbild för hur Fijis historia sett ut genom åren samt vad som har påverkat östaten.

www.soderhavsresor.se
Fiskeresan till Cooköarna med enastående tropiskt fiske efter bonefish och giant...
www.soderhavsresor.se
Sol och badupplevelse på en riktig söderhavsö!
©2024 Fijiresor